nav-left cat-right
cat-right

Látogatás a Maffia Múzeumban

2012. január 31-én látogatást tettünk a budapesti Maffia Múzeumban. A programon a 10.n osztály, illetve a 12. n osztályból 6 tanuló vett részt a drogprevenció keretén belül. A kísérő tanárok Bata Julianna, Juhász Imre és Szigeti Katalin voltak.

A Maffia Múzeum egy élvezetes időutazásra kalauzolt minket a szervezett alvilág hőskorától napjainkig. Átélhettük a közelmúlt történelmének olykor romantikus, olykor félelmetes eseményeit, a maffia kialakulásától, a szervezett alvilág hőskorán át a jelenlegi pesti drogpiac epizódjáig. Az élethű, helyenként meghökkentő jelenetek között járva megismerhettük a csillogó bárok világát, a maffia Gyilkosság Vállalatának vezetője meggyilkolását. Többek között kaszinózó és lövöldöző bűnözőket ábrázoló élethű viaszszobrok láthatóak a szervezett bűnözés múltját és jelenét bemutató budapesti Maffia Múzeumban.

A múzeum másik fele már napjaink jelenét örökíti meg: szintén viaszbábus jelenetek segítségével, valós szituációk feldolgozásával bemutatva a kábítószer-használat, valamint a terjesztés gyakorlatilag összes fázisát. A tárlatvezetés során teljesen valós képet kaptunk a droghasználat kezdeti, kipróbálási stádiumáról, a dílerek, mint bűnözők életéről, a lecsúszott fogyasztók kétségbeesett próbálkozásairól, vagy a szaknyelven csak „aranylövésnek” nevezett utolsó adagról. A kiállított életképek nagy hangsúlyt fektetnek a fiatalok éjszakai életére is, ahogy azt az egyik bárjelenet mutatja; az első látásra szimpatikus, lovagias, ám ismeretlen emberekben – ahogy jótékonynak tűnő italajánlatukban – semmiképp nem szabad megbízni. Elég egy óvatlan pillanat (az áldozat elfordul telefonálni, vagy kimegy a mosdóba), és máris belekerül az őrizetlenül hagyott poharába a színtelen, szagtalan és íztelen méreg. A kiállítás szomorú, ám további érdekessége még, hogy az egyik teremben, egy gyereke elvesztését gyászoló anya viaszszobra előtt a rendőrségtől kapott egykori fogyasztók szívbemarkoló és egyben tanulságos búcsúlevelei olvashatóak, vehetők kézbe.

A múzeum utolsó része egy előadóterem, ahol profi, szakképzett előadó beszélt a kábítószer biokémiai jellemzőiről, illetve az emberi szervezetre gyakorolt hatásáról, valamint bevonva a tanulókat, egy interaktív társalgás alakult ki. A beszélgetés során különféle témaköröket jártunk körbe az előadó segítségével, olyan fontos kérdésekre keresve a választ, mint hogy milyen tünetekről ismerhető fel egy rendszeres kábítószer-fogyasztó, mi számít kábítószernek, vagy hogy milyen lehetőségei vannak egy droghasználónak a felépülésre. A teljesen nyitott beszélgetésben nem voltak tabuk, bárki bármit kérdezhetett tetszés szerint, az előadó készségesen válaszolt minden felmerülő kérdésre.

A Maffia Múzeum megtekintését ajánljuk mindenki figyelmébe. Sok érdekes, hasznos és gyakorlati információt kaptunk a drogok világáról. A prevenció célja, hogy a fiatalok időben felismerjék a veszélyt, illetve tudjanak nemet mondani, ha ilyen helyzetbe kerülnek.

Szigeti Katalin
német szakos tanár