nav-left cat-right
cat-right

Tudósítás a német karácsonyról

A karácsonyi készülődésből a kéttannyelvű osztályok is kivették a részüket. Idén német nyelvű karácsonyi faliújságot készítettek a 9.N osztály tanulói. A diákok üdvözlőlapot terveztek, amelyen egy-egy német mondás, idézet, jókívánság állt.

A karácsonyi készülődés fénypontja a német karácsonyi műsor volt, amelyet december 20-án rendeztünk meg, és amelyen szinte minden németes osztály képviseltette magát. A műsorban az iskola körülbelül 30 tanulója vett részt. Az ünnepi műsor keretein belül az adventi időszakhoz, illetve a karácsonyhoz kapcsolódó versek, történetek elevenedtek meg a diákok előadásában.

A műsor közös énekléssel zárult, amelyben a Leise rieselt der Schnee című német dalt énekelték el közösen a tanulók, melyet gitárkísérettel adtak elő. A résztvevők a feldíszített karácsonyfa mellett énekelve ünnepi hangulatot varázsoltak az iskola zsibongójába.

A műsor után mindenki megkóstolhatta azokat a német specialitásokat, amelyekről a felolvasások során szó esett, így pl. a népszerű Christstollent (német karácsonyi kalácsot), Lebkuchen-t (mézeskalácsot), Zimtsternet (fahéjas csillagokat), Kokosmakronent (kókuszcsókot) vagy Butterplätzchent (vajas aprósüteményt). A műsorban résztvevő diákoknak apró ajándékokkal kedveskedtünk, illetve a német karácsonyi kalács, a Christstollen történetét és receptjét is hazavihették.

Szigeti Katalin
némettanár