nav-left cat-right
cat-right

Schulek-nap 2012 – Városi Ki mit tud?

Jól sikerült az idei Schulek-napon a Városi Ki mit tud? vetélkedő. 11 csoport jelentkezett, majdnem 30 tanuló nekiindult a városi dzsungelnek. Kísérték őket tapasztalt fizika-, fiatal kémia-, az internetet ismerő informatika-, olvasott irodalom- és természetesen az épített környezetet jól ismerő szaktanárok.

Mindenki úgy tért vissza 90-120 perc múlva, hogy érdekes és érdemes volt megkeresni és megtalálni azt a négy épületet, amit négy különböző építész tervezett Budapesten. Volt, aki nagyon gyorsan jött vissza, bár nem találta meg az összes házat. Mások majdnem három órán át utaztak-túráztak, így legalább sokat láttak, de feleslegesen utaztak el majdnem Hűvösvölgyig, hiszen a négy építész által tervezett épület a Rákóczi és az Andrássy út közelében, ezektől jobbra és balra található. A legtöbb csoportnak szerencsére gyorsan sikerült megtalálnia a keresett épületeket. Az alábbiakban közöljük a rendelkezésünkre álló információk alapján összeállított gyorsasági sorrendet:

1. 78 perc 10N/1  kísérő: Kovács Ágnes
2. 82 perc 9B  kísérő: Rafai Sándor
3. 95 perc 10N/2  kísérő: Arne Hübner
4. 100 perc 12B
9C  kísérő: Káli Anikó
11N  kísérő: Söreghi Orsolya
7. 110 perc 10A/3  kísérő: Najmányi Zsuzsanna
8. 115 perc 11B  kísérő: Fekete András
9. 120 perc 11A  kísérő: Leitner Sándor
10. 125 perc 10A/2  kísérő: Zöld András
11. 160 perc 10A/1  kísérő: Opánszki Tamás

Mindenkinek gratulálunk és reméljük, hogy ezzel a játékkal sikerült közelebb kerülnötök iskolánk névadójának hivatásához.

A főleg kulturális, közigazgatási és irodaépületek megkeresésén túl azt is kértük, hogy értékeljétek az épületeket egy „beköltöznék” – „lebontatnám” relációjú skálán.

Érdekes, hogy a sok híres és sikeres, jó épületeket tervező építészek közül (Schmahl Henrik, Zalaváry Lajos, Pollack Mihály, Ybl Miklós, Finta József és Erick van Egeraat) legtöbb diákunk Ybl Miklós munkáját, az Operaházat értékelte a legjobbra, ide költöznének be a legtöbben. A Rákóczi út és a kiskörút délkeleti sarkán álló, Zalaváry Lajos tervezte irodaházat pedig a legtöbben lebontatnák. Természetesen sem beköltözni, sem lebontatni nem lehet ezeket az épületeket, de ha majd 20 év múlva Ti is jó, híres tervezők, építészek lesztek és megépült egy-két említésre méltó épületetek, akkor oda tessék csak beköltözni.

Arne Hübner