nav-left cat-right
cat-right

Első helyezés a Fővárosi Komplex Rajzversenyen

A Mérei Ferenc Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet, komplex rajzversenyt hirdetett középiskolásoknak a 2012/2013-as tanévben. Követve az elmúlt évek hagyományait, a szervezők gazdag programot állítottak össze. Kérésükre, diákjaink eltérő technikával (grafika-festészet) készítették a beadandó és a helyszíni pályamunkáikat. Izgalmas, témák, projektek részesei lehettek a versenyen résztvevő tanulók.

A benevezési munka, egy kortárs művészeti alkotás átírása, melyet a diákok a Ludwig Múzeum, az „Égbolt másik fele” című gyűjteményi kiállításon választhatták ki. Miután megnéztük a kiállítást, a rajzszakkörön elemeztük az alkotásokat. Vázlatokat rajzoltunk, ötleteket osztottunk meg egymással, melyet minden tanuló kiegészített saját elképzeléseivel.

II. forduló. (2013. február, helyszín: Ludwig Múzeum)

A 9-10. évfolyam feladata csendéletrajzolás volt, míg a 11-12. évfolyam részére emberalak rajzolást szerveztek modell után. Ez a témacsoport, közel állt hozzánk. Rajzórán és a délutáni rajzszakkörön, csendéletkurzuson és alakrajzoláson vehetnek részt diákjaink. Ilyenkor berendezzük közös csendéletünket: gyümölcsöket, edényeket, drapériát, természeti formákat. Ezután a diákok, tanulmányrajzokat készítenek a beállítás vagy az élő modell látványa alapján.

Eredményeink:

Évfolyam Név Helyezés
9. Búzás   Balázs 9. N 14.
Kocsis   Sándor 9. N 21.
Szilágyi Eszter 9.   N   9.
10. Supka   Zsófia10. A 19.
Horváth   Gábor 10. B 15.
Sütő Szilvia 10. B 16.
Szigeti Máté 10. N     1. helyezett
11. Magyarossy   Fanni11. A 21.

A rajzverseny igazi kortárs életérzéssel töltötte el diákjainkat. Számukra ez a megmérettetés, aktuális témák, egyéni látásmódok, kreatív megoldások felfedezését jelenthette. A díjazott pályaművek kiválasztásánál, a zsűri értékelte, hogy figyelembe vették-e az építészeti környezetet, illetve a kiállítás belső terét. A csendélet ábrázolásában a művészi és a mérnöki látásmód találkozik. Mozgásélményt jelent a tárgyi formák, konstrukciók megértése, kifejezése, éppúgy, mint az építészet világában.

Április folyamán a Főpolgármesteri Hivatalban kiállítják a pályamunkákat, júniusban a Ludwig Múzeumba várják a díjazott tanulókat.

Gratulálok minden résztvevőnek!

Opánszki Tamás
rajztanár