nav-left cat-right
cat-right

Advent Bécsben

A tavalyi évhez hasonlóan idén is ellátogattunk a varázslatos karácsonyi fénybe öltöztetett császárvárosba, Bécsbe, ahol idén kulturális témánk középpontjában a Hofburg felfedezése volt.

December 1-jén, szombaton, reggel 5.45-kor gyülekezett a lelkes diáksereg, szülők és tanárok az iskola előtt; meglepően frissnek tűnt mindenki. Nemsokára elindultunk a busszal, hogy a Bécs felé vegyük az irányt. Programunk egyik fő alappillére a Hofburg volt, amely több mint 600 éven át a Habsburg-dinasztia rezidenciájaként működött.

A Hofburgban először a kincstárat tekinthettük meg. A császári háztartás egykori kincsei itt, az ezüstgyűjteményben csodálhatóak meg. Az értékes üveg-, ezüst- és porcelántárgyak mellett az udvari konyhában használatos, a sütéshez és a főzéshez szükséges kellékeket is megnézhettük.

Ezután következett a már régóta áhított Sissi-Múzeum. A lakosztályokon berendezett szobák Ferenc József és Erzsébet császárné életének korát idézik, amelyekben Erzsébet személyes használati tárgyai is láthattuk. A gyönyörű ékszerek, ruhák, festmények, de legfőképpen a Sissiről hallottak páratlan élményt nyújtottak. A múzeumban láthattuk az eredeti szobákat, bútorokat, Ferenc József pipáit, Sissi tornaszereit, fürdőszobáját.

Ezt követően egy bécsi városnézés következett, amely során megcsodálhattuk a belvárosban található főbb látnivalókat (pl. Mária Terézia tér, Kärtner Straße, Kapucinus templom, Graben, Stephansdom, Operaház). Közös programunkat az Operaháznál fejeztük be, amely után szabadprogram keretén belül mindenki saját maga fedezte fel a várost, illetve az adventi vásárokat. Mire a városházához értünk, már besötétedett, csodálatos kivilágításban várt ránk.

A kulturális élmények után belevegyültünk az adventi forgatagba. Bécsben sétálgatva lépten-nyomon kisebb-nagyobb karácsonyi vásárokkal találkozik az ember. A legismertebb és legimpozánsabb kétségtelenül a városháza előtti téren megrendezett adventi vásár, a Christkindlmarkt (karácsonyi vásár). A több mint 700 esztendős múltra visszatekintő, fantasztikus élményvilágot kínáló  karácsonyi forgatag egyedülálló a világon. A díszesen kivilágított városháza előtt több mint száz apró pavilon várja mindazokat, akik itt szeretnék beszerezni a karácsonyi ajándékokat, és persze azokat is, akik csupán magukba szívnának egy kis karácsonyváró hangulatot. A környező fák pedig ünnepi díszben csillognak és fényárba borítják a környéket.

Persze nem csak vizuális élményekkel kápráztatnak el minket, a kulináris élményekre vágyó látogatókat sem hagyják cserben: az ínycsiklandó finomságok illata már messziről árulkodik a közelben kapható nyalánkságokról. Mi is csak az orrunk után mentünk, s hamarosan rátaláltunk a kandírozott gyümölcsöket, mézes diót, sült gesztenyét, égetett mandulát, kolbászt és sajtokat árusító bódékra. A hideg téli estén természetesen jól esett egy adag alkoholmentes „Kinderpuntsch”-csal életet csalni elgémberedett végtagjainkba.

Innen nem messze volt található a Kunsthistorisches és a Naturhistorisches Museum (Művészettörténeti és Természettudományi Múzeum) közötti Maria-Theresien-Platzon (Mária Terézia téren) a karácsonyi falu. Itt is rengeteg hagyományos kézműves alkotásokkal és eredeti ajándékötletekkel találkoztunk.

Egy csodálatos napot töltöttünk el Bécsben és rengeteg élménnyel és látnivalóval gazdagodtunk. Maradandó emléket nyújtott mindannyiunk számára.

A karácsonyi sütemények, a mézeskalács és a fűszeres puncs illatfelhői segítettek kiszakadni a rohanó hétköznapokból. Az adventi bécsi kirándulás során nemcsak a város, hanem a szívünk is ünnepi fénybe öltözött.

Szigeti Katalin
német szakos tanár