nav-left cat-right
cat-right

Diákjaink sikere, a Gyermek és Ifjúsági Találkozók 2014. Középiskolások Képző- és Iparművészeti pályázatán

A Kondor Béla Közösségi Ház, Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata és a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet művészetek szakterülete ebben az évben is meghirdette országos vizuális művészeti pályázatát középiskolások számára. A Gyermek és Ifjúsági Találkozók keretében immáron tizenharmadik éve várják a szervezők, a különböző technikával készült képző-, és iparművészeti pályamunkákat. A kiállítás megnyitón, Varga Ferenc médiaművész, pedagógiai szakértő, a Zsűri elnöke értékelte az alkotásokat.

Erre a pályázatra, diákjainkat „A hely ahol élsz (160 éve született Vincent Van Gogh)” c. iskolai rajzpályázati kiállítással neveztem. Tanulóinknak lehetőséget adtam arra is, hogy ha alkotóerőt éreznek, akár szabadon választott témával is gazdagíthatják a Schulekes képanyagot.

Örömmel adok hírt róla, hogy több száz, országosan beérkezett alkotás közül, 3 diákunk Bielik Judit (12. N) Szigeti Máté (11. N) és Vida Sándor (9. A) pályamunkáit beválogatta a Zsűri. Szigeti Máté rajzait, festményeit fődíjjal jutalmazták, emellett a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete oklevelében ismerte el kreativitását. Megtiszteltetést jelent számomra, hogy egy értékes Kondor Béla albummal díjazták a felkészítő tanári munkámat is.

Szeretném kiemelni építész kollégáimmal közös projektünket. A tanév elején, munkaközösségünk szorgalmi házi feladatot hirdetett féléves határidővel, diákjaink számára az ”Én házam” címmel.

Vetítéses óráinkon és rajzi feladatokon keresztül megismertettük velük különböző korok építészetét, térszemléletét, alaktanát, így ösztönöztük őket, önálló tér alakításra. Izgalmas pályaművek születtek, melyek közül mindegyik megérdemelné, hogy egyszer megvalósuljon.

Büszkén mondhatom, hogy tanulóink közül, Ferencz Nándor (9. A), Kazi Zsolt (13. N), Kertész Dániel (9. A) és Kristóffy Róbert (12. C) makettjét beválogatta a Zsűri. Felkészítésükben nagy szerepe volt építész kollégáimnak. Ezúton köszönöm segítségüket.

Az igazi, új alkotás ismérve a változás, hogy merjünk változtatni. Tanítványaink merész, új, vizuális törvényszerűségeket hoztak létre, melyek időről-időre új irányba terelik a nézőt, a valóságot. Magukkal hívnak, hogy örömünket leljük a színekben, járjuk be a teret, ismerjük meg és fedezzük fel az új lehetőségeket.

Gratulálok minden résztvevőnek és a szervezőknek!

Honlapunk minden kedves látogatója figyelmébe ajánlom a témához kapcsolódó riportokat!

Tekintsék meg a kiállítást, mely megtekinthető március 28-ig a Kondor Béla Közösségi Házban. Cím: 1181 Budapest, Kondor Béla Sétány 8.

Alkotások boldogsághormonnal: http://www.bp18.hu/cikk.2643.alkotasok_boldogsaghormonnal.html

Ifjúsági művészeti pályázat: http://www.bp18.hu/video.1160.ifjusagi_muveszeti_palyazat_.html

Művészeti diáktalálkozó: http://centrumtv.hu/watch.php?vid=c490cd23a

Opánszki Tamás
rajztanár