nav-left cat-right
cat-right

Mesevilág és trópusok Bécsben

Hagyományainkhoz híven idén is megrendezésre került az Advent Bécsben névre hallgató tanulmány- és élményutunk. 2015-ben immár ötödik alkalommal látogathattunk el iskolánkkal a császárvárosba, amely ez idő tájt igazi téli csodaországgá változik. Ez alkalommal 47 diák négy kísérő tanár vezetésével vett részt a kiránduláson.

Utunk első célpontja a Hundertwasser-házhoz vezetett. A leendő építész növendékek számára igazi kuriózumot jelentett a formabontó építész épületeinek megtekintése. A házat a huszadik század egyik legérdekesebb és leghíresebb művésze tervezte, az építész-filozófus Friedensreich Hundertwasser, aki azt vallotta, hogy: „Annyi sok vonal van, millió és millió, de halálos csak egy van köztük: a vonalzóval húzott.” Az épületen nincs két egyforma ablak, mindegyik jellegzetesen különbözik a többitől akár méretében, akár formájában, akár stílusában vagy színeiben. Nem meglepő, hogy elsősorban művészek lakják. Hundertwasser megfogalmazása szerint ez a ház olyan hely, ahol az ember szabadnak érezheti magát, álmait valóra válthatja. A lenyűgöző kinézetű épületben jelenleg 52 lakás kapott helyet, valamint 16 privát terasz, 3 közös terasz és 4 iroda is van. Mindezek mellett, a ház belsejében 250 bokor és fa is jelen van, amitől igazán természet közelivé és varázslatossá válik a Hundertwasserhaus. Jelenleg Bécs egyik leglátogatottabb épületének számít ez a roppant különleges látvánnyal csábító épület, amely Ausztria kulturális örökségének részévé is vált. Az épület főbb jellemvonásai az erős színek, az organikus formák jelenléte, valamint a természet és az ember közelségének növényekkel, fákkal, bokrokkal való kihangsúlyozása. A természet és az ember között az építészet által igyekezett a tervező megteremteni az összhangot. A házat magántulajdon lévén csak kívülről tekinthettük meg, betekinthettünk azonban a közelben lévő Kalke Village-be, amely ugyancsak a mester tervei alapján épített létesítmény, művészeti központ kávézókkal és galériákkal tarkítva. 1991-ben nyitották meg egy egykori bútorgyárban az extravagáns művész munkásságának szentelt Hundertwasser-múzeumot, amely munkásságát mutatja be.

A különleges hullámzó vonalak után gyalogos városnézés keretében megismerkedtünk az osztrák főváros néhány újabb titkával, újra felfedeztük a híres épületeket és barangolunk az ismerős utcákon, csodálva a karácsonyi fényeket. Idegenvezetőnk érdekes információkkal tette látogatásunkat még emlékezetesebbé. A séta során többek között a Mária Terézia teret, a Várkertet, az Operaházat, a Kärtner Straßét, a Kapucinus templomot és a Stephansdomot tekintettük meg.

Ezután a Tenger Házába látogattunk, amely Bécs hat légvédelmi tornyának egyikét keltette új életre. A vízi és földi élőlények állatkertje több mint 10 000 állatnak ad otthont. Szintén itt található Ausztria legnagyobb, 300 000 literes medencéje is. A világ mind az öt kontinenséről láthattunk itt élőlényeket: cápákat, tengeri teknősöket, a trópusi tengerek színes halait és mérges kígyókat. A különleges állatkert egyik legkiemelkedőbb fénypontja a trópusi ház volt. A tanulók itt páradús, meleg, trópusi légkörben sétálhattak falépcsőkön és függőhidakon át, valamint robajló vízesések, szabadon ugrándozó majmok és repkedő madarak mellett. A terrárium részlegben mérges-, valamint óriáskígyók, hüllők, levélvágó hangyák és madárpókok kaptak szállást. A diákok „búvársisakokon” keresztül testközelből tapasztalhatták meg a trópusi halak világát. Egy mesterséges cseppkőbarlang részben több mint 100 éjszakai állatot figyelhettünk meg, pl. ezerlábúakat és az UV-fényben kísértetiesen világító skorpiókat. További attrakció volt a tetőteraszról Bécs városának háztetőtengerére nyíló panoráma.

Utunk utolsó állomásaként a bécsi adventi vásárok varázslatos forgatagában töltöttük szabadidőnket. A Mária Terézia és a Városhaza tér igazi fénylő mesevilággá változott. A körülbelül 150 stand karácsonyi ajándékokat, fenyődíszeket, édességeket és meleg italokat kínált. A környező fák pedig ünnepi díszben csillogtak és fényárba borították a környéket. A téli tündérország már a karácsony szellemét idézte, és a diákokat hangulatos, karácsonyi környezet csábította arra, hogy elidőzzenek a téren. A csodásan feldíszített fák, a sült kolbász és a kandírozott gyümölcsök illata mindenkit elvarázsolt.

Egy csodálatos napot töltöttünk el Bécsben és rengeteg különleges élménnyel és látnivalóval gazdagodtunk. A karácsonyi sütemények, a mézeskalács és a fűszeres puncs illatfelhői segítettek kiszakadni a rohanó hétköznapokból. Az adventi bécsi kirándulás során nemcsak a város, hanem a szívünk is ünnepi fénybe öltözött.

A kirándulás képei  itt  megtekinthetők.

Szigeti Katalin
német nyelvi munkaközösség-vezető