nav-left cat-right
cat-right

Karintia csodái, avagy alpesi tanoda egy mesébe illő tájon

Ki tud szebb helyet az alpesi erdei tanoda helyszínéül Ausztria Karintia tartományánál? A Schulek diákjai biztosan nem. Iskolánk immár 16. alkalommal szervezte meg a diákok körében a népszerű alpesi erdei német tanodát Obervellachban, Karintia szívében. Idén szeptember 18–23. között, 32 diák két tanár (Királyhegyi Beatrix – testnevelés és Szigeti Katalin német szakos tanárnők) kíséretében vett részt a kiránduláson.

A tanoda célja a német nyelv gyakorlásán kívül Ausztria természeti kincseivel, látnivalóival való ismerkedés volt. Hétfőtől csütörtökig a gyerekek a helyi iskolában napi két órát tanultak németet anyanyelvi tanár segítségével. Ezt egy interaktív feladatlap megoldása, egy kérdezz-felelek-túra követte a városban, melynek fő célja a helyi lakosokkal történő kommunikáció volt.  Ehhez szükség volt a nyelv aktív használatára, valamint ügyességre, szemfülességre. A feladatlapon kérdések szerepeltek, melyek Obervellach és a környék nevezetességeivel, mindennapi életével, szokásaival, híres emberekkel voltak kapcsolatosak. A diákoknak ezeket kellett megoldaniuk, megkérdezni a városban az ott lakóktól, és németül megválaszolniuk. Jó volt látni, ahogy a diákok félelmüket fokozatosan legyőzve, napról napra egyre ügyesebben, bátrabban kérdezősködtek a helyiektől. A hétköznapi szituációkban is aktívan részt vettek a nebulók tanári biztatásra, pl. üzletben való vásárlásnál, ételek fizetésénél, útbaigazításnál stb.

A mindennapos német nyelvtanulás mellett kirándulások, gyalogtúrák tették még izgalmasabbá a napokat. A kirándulások keretében megismerkedhettünk a helyi látnivalókkal, nevezetességekkel, Karintia csodáival. A hat nap során rengeteg élménnyel lettünk gazdagabbak, a programok sokszínűségében mindenki talált magának kedvencet. A környék nevezetességeiről maguk a diákok tartottak rövid kiselőadásokat, amelyekre a kirándulást megelőzően az internet segítségével készültek fel otthon. Minden tanuló aktívan részt vett a beszámolók készítésében és előadásában, ez még jobban motiválta a kis idegenvezetőket, közelebb hozta őket a látnivalók megismeréséhez, történelmi és kulturális hátterükhöz; és érdeklődve figyelték egymás kiselőadásait.

Egyik túránk a Ragga-szurdokba vezetett, amely a maga 800 méteres hosszával és 200 méteres szintkülönbségével az Alpok egyik legszebb szorosa. Egy keskeny fahídon haladva túráztunk a Ragga folyó mentén, míg alattunk a folyó vadul zubogott évszázadok óta mélyülő medrében. Függőleges sziklafalak szűkítették a vadregényes szakadékot, a víz zúgása pedig megtöltötte a levegőt.

Obervellach33

A legnagyobb kihívást az óriási hegyek meghódítása jelentette.  Az ottlétünk során több, 2000 méter feletti hegyre is feljutottunk felvonók segítségével. Többek között gyönyörködhettünk a Goldeck és az Ankogel magaslatairól elénk táruló gyönyörű táj látványában, ahol a diákok felfedezhették az osztrák Kaiserschmarrn (császármorzsa) vagy Germknödel (gőzgombóc) utánozhatatlan ízeit.

A tanulók közül sokan ezekről az utakról komoly kőgyűjteménnyel tértek haza. A legnagyobb magaslatot a 3150 méteren lévő Mölltal-gleccser jelentette. Az Alpok egyik leghosszabb földalattija 8 perc alatt vitt fel minket a középállomásra, majd egy kabinos felvonóval jutottunk fel nyárból a télbe, vagyis az örök hó birodalmába, hiszen itt találhatóak Karintia legmagasabban fekvő, és ezáltal egész évben hóbiztos sípályái is. Az örök jégre épített gigantikus üveg-acél étteremkomplexum hatalmas üvegfalain visszatükröződött a környező hegyvilág csodálatos látványa. Szintén itt gyönyörködhettünk az Eissee nevű kis hegyi tó látványában. A hegyen töltött időnket egy közös hógolyózással koronáztuk meg.

Kirándulásunk egyik csúcspontja Ausztria legmagasabb hegyéhez, a Großglocknerhez vezető út volt, amely végigkíséri majd a diákok elkövetkezendő ötéves iskolai tanulmányait, és remélhetőleg életre szóló emléket is jelent számukra. A 2015 óta műemlékvédelem alatt álló híres alpesi utat 1930 és 1935 között építették. Ma Salzburg és Karintia tartományokat köti össze, és átszeli az Alpok főgerincét. A 48 kilométeren kígyózó 36 kanyarulattal tarkított panorámaút Ausztria legmagasabb csúcsához, a Großglocknerhez (3798 m) vezet. A gyerekek számára izgalmas volt felfedezni, lakhelyükön meglesni az itt élő mormotákat. Kiállításokon, témautakon pedig megismerkedhettek a mormoták életével. Érdekes volt megtudni, hogy egy mormota télen 6-7 hónapon át alszik családjával együtt, a kotorék bejáratát belülről elzárja, és közben nem vesz magához táplálékot. Szerencsénk volt, hiszen még a téli álmuk előtt sikerült találkoznunk egy mormotával, ami bár már termetes pocakjával alaposan felkészült a télre, mégis szívesen fogadott el a gyerekek kezéből egy-egy répa-, vagy almadarabot.

Az aranybányászatnak nagy hagyománya van ezen a vidéken. Utunk során egy igazi aranymosó faluba is ellátogattunk, ahol miután bevezették a diákokat az aranymosás elméleti hátterébe, gumicsizmát, lapátot és edényeket kaptak, és a gyakorlatban is kipróbálhatták a megszerzett tudásukat egy zubogó hegyi patakban. Nagyon élvezetes programban volt részünk, több diák nem távozott üres kézzel, hiszen találtak kisebb aranydarabokat a vízben.

Visszafelé Heiligenblutba, az osztrák Alpok egyik legszebb településére látogattunk, amely Karintia legnyugatibb csücskében fekszik, a Hohe Tauern 3000 méteres hegyvonulatának déli oldalán. Heiligenblut tűhegyes tornyú, igen karcsú templomát az 1400-as években admonti szerzetesek építették. Figyelemre méltó a gótikus mennyezete és a gótikus szárnyasoltára, mely Michael Pacher műhelyéből való és az egyik legszebbnek tartják a világon. A templomban őrzött kis fiolában a hagyományok szerint Krisztus szent vérét őrzik, innen származik a városka neve is, Heiligenblut (Szentvér). A Szent vérrel teli fiolát a hagyományok szerint a templom altemplomában eltemetett Briccius, dán lovag vitte Konstantinápolyból hazájába, de útközben Heiligenblut közelében, a hegyek közt halálát lelte egy lavinában, így a Szent vérrel együtt Heiligenblutban maradt. A Szent vér idekerüléséről más legendák is fennmaradtak, illetve a Briccius legendának is sok változata létezik.

Obervellach16

A szállásra vezető úton megcsodálhattuk Karintia egyik leglátványosabb vízesését (Jungfernsprungs-Wasserfall), amelynél több mint 130 méter mélységbe zuhog le a víz. Egy monda szerint az ördög kergetett egy szüzet, és függőleges sziklafalat varázsolt elé, aki kétségbeesésében nekiugrott, de az angyalok segítségével megmenekült. Az ütközés helyén fakadt a vízesés. A helyet különleges energiapontként tartják számon.

Obervellach fölött, a hegyen fekszik Mallnitz városa, ahol ellátogattunk a BIOS-ba, vagyis a négy elem házába. Az élet házában mindenki kutatóvá válhatott, hiszen interaktív feladatok, kísérletek útján ismerkedhették meg a tanulók a négy elem tulajdonságaival. A vízi laboratóriumban láthatóvá vált Paula, a vízibolha, boncoltunk tehénszemet, tornásztattuk szemünket a varázsrajzokon.

A közelben lévő nagyvárosban, Spittalban megtekintettük a Porcia kastélyt, amely az egyik legjelentősebb és legszebb reneszánsz építmény a Nyugat-Alpok régióban. A kastélyban található néprajzi múzeum az alpesi térségben élő vidéki emberek életét és munkáját mutatta be nem mindennapi eszközökkel. A kiállítást mozik és multimédiás előadások tették interaktívvá (pl. óriás Karintia térkép, 3D-s természeti környezetet bemutató mozi vagy 3D-s repülő szimulátor Karintia felett). A kastélytól nem messze volt található Közép-Európa legnagyobb vasútmodell kiállítása, amely 300 négyzetméternyi területen fekszik és a 600 méternyi síneken a legmodernebb mozdonyok mellett történelmi ritkaságokat is láthattunk.

Az autók szerelmeseinek Mekkáját a Gmündben található Porsche Múzeum jelentette. A középkori fallal körülvett kisváros sok látnivalója mellett arról is híres, hogy Porsche professzor a második világháború után itt fejlesztette ki a Volkswagen „Bogarat”. Sok más gyönyörű autó mellett ez is látható a Porsche magánmúzeum kiállítótermeiben. A bejáratnál egy kedves úr, maga a tulajdonos fogadott minket, aki korábban híres autóversenyző volt, és a múzeum igazgatása élete fontos részévé vált. Egyedülálló darabokkal találkozhatunk itt, amik talán sehol máshol nem láthatók.

A hazafelé vezető úton kitérőt tettünk még a Landskronban lévő majomparkban, amely természetes életkörülményeket biztosít az ott élő 148 makákó majomnak, így azok szabadon, lábaink között sétálgatva közlekedtek a parkban. Érdekes volt megtudni az állatokról, hogy a 35 éves kort is elérhetik, képesek egész évben a szabad ég alatt élni, mivel -20 °C-ig tudnak alkalmazkodni, illetve rendkívül tanulékonyak, amiről az ottani látogatásunk során is bizonyosságot tettek különböző ügyességei feladatokkal; sőt még búvárkodó, úszó majmokat is láthattunk.

obervellach02

Utolsó nap a vacsorát követően a csapatoknak elő kellett adniuk a délelőtt kiadott és teljesített feladatot, miszerint minden csapatnak interjút kellett készítenie egy helyi lakossal, illetve a kitalált csapatnévhez találó verset írnia. A kommunikációs vetélkedőn a gyerekek nagyon izgatottak, de lelkesek voltak, sokat készültek, hogy a legjobban teljesítsenek, bizonyították, hogy csapatban is nagyon jól tudnak dolgozni.

Összességében az együtt töltött idő hasznos volt, önállóságra nevelt, ráébresztette a gyerekeket a nyelvi kommunikáció fontosságára. A tanulók a feladatokba nagy kedvvel és lelkesedéssel vágtak bele és a feladatmegoldások során nagyon sok kreatív és ötletes megoldás született. Az alpesi erdei német tanoda változatos, programokban gazdag hetet kínált számunkra, szerencsére a szép időjárás is mellettünk állt és hozzásegített ahhoz, hogy mind a diákokban, mind kísérőikben felejthetetlen élmény maradjon az ausztriai kirándulás. Nosztalgiával gondolunk vissza a sok kellemes emlékre. Bebizonyosodott, hogy a tanulók értelmét látják a német nyelv tanulásának és alig várják, hogy újra visszatérhessenek a csodákkal teli Ausztriába.

Galéria: itt

                                                                                        Szigeti Katalin

                                                                                    német szakos tanár