nav-left cat-right
cat-right

Volt hozzá közünk!

Különleges premieren volt szerencsénk részt venni 2017. január 26-án. A 12.n osztály egy komplex színházi nevelési előadás aktív szereplőjévé vált. A Nyitott Kör Egyesület a Tünet Együttessel koprodukcióban mutatott be nagyobbacska, inkább végzős középiskolásoknak szánt darabot a felnőtté válásról, a különböző gyermeki életszakaszok örökös függetlenedési vágyáról, és megannyi mindenről, ami ezt a korosztályt érdekelheti.

Még soha nem sikerült diákjainkat eljuttatni ennyire komplex élményt adó előadásra. Egy képzeletbeli utazáson vehettek részt, amely kapcsolódott a saját személyes élményeikhez, hiszen ők is folytonosan szembe találják magukat a fiatal felnőttkor küszöbén óhatatlanul felmerülő kérdésekkel. Mi közük a felmenőik által rájuk hagyományozott – gyakran nemkívánatos – örökséghez? A szülőkhöz való ambivalens kötés miért bonyolultabb, mint a kémiában a kovalens? Ha ez utóbbiban is valami közös pályán mozgó elektronokról van szó, akkor a nagyszülőtől az unokáig is effektíven ütköznek a családi pályán ezek a részecskék? Mi közük a sosem látott nagyanyjukhoz, anyjuk-apjuk szentenciaszerű tanácsaihoz, leendő párjaikhoz és majdani unokáikhoz? És egyáltalán: van-e esélyük valaha az önállóságra?

A 12.n osztályosok számára új horizontok nyíltak meg a megközelítési szempontok sokasága és sokszínűsége miatt. A kiváló fiatal színész-tanárok olyan természetességgel ölelték maguk közé őket, hogy azonnal gondolkodó, érzékeny társakként viselkedtek. Kiemelkedő volt a tanár-színésznek inkább nevezhető Mester (Márton Gábor Csaba) és Boss (Császár Réka) irányító, a helyzetet minden másodpercében kézben tartó, pókhálószerű finomsággal szőtt pedagógiai remeklése.

Az előadás számos erénye közül kiemelkedő a diákok elevenjébe vágó kérdésfelvetések sorozata, lett légyen az az epikus szál része (Valcz Péter, a Társulat és az Élet jegyzésében), avagy az adott helyzet alakította improvizatív ötlet. A legmesszebbmenően kihasználja a Társulat a diákok folytonos és legelemibb vágyait: a mozgásigényt, a mozdulattal történő önkifejezést, a meghallgatást, a véleményük fontosságának érzetét biztosító bizalmat. Teszi mindezt felemelő, némely ponton katartikus csendekkel és a 180 perces foglalkozás többségét kitöltő zajos humorral.

Köszönet érte, hogy közünk lehetett hozzájuk.

 Galéria: itt

Pál Zsuzsa

magyartanár

Tanár-színészek: Bakonyvári Krisztina, Czakó Máté, Császár Réka, Gábri Nikolett, Kroó Balázs, Márton Gábor Csaba
Rendezőasszisztens: Jozifek Zsófia
Zene: Ádám Rita, Darvas Benedek 
Díszlet, jelmez: Szűcs Edit és a spec.terv osztály
Írta: Valcz Péter és a Társulat és az Élet
Produkciós vezető: Meszlényi-Bodnár Zoltán
Rendező: Szabó Réka és Valcz Péter