nav-left cat-right
cat-right

Tudásbajnokság 2017

2017 április 19-én, szerdán került sor a BKSZC tagiskolái között folytatott „TUDÁSBAJNOKSÁG” döntőjére, az Ybl Miklós Szakközépiskolában. A döntőn azok a három fős csapatok vehettek részt, akik a korábbi hónapok során a tagiskolákba kiküldött tesztlapokat a legjobb eredménnyel töltötték ki. A tesztlapokon a legkülönfélébb műveltségi területekről összeválogatott (közlekedés, sport, építészet, művészet, természettudományok) kérdések fordultak elő. Az iskolánkból a 11. B osztály csapatát érte az a megtiszteltetés, hogy részt vehetett a döntőben, ahol – ugyan nagyon szoros verseny eredményeként – első helyezést ért el. A csapat döntőről szóló összefoglalóját olvashatjátok az alábbiakban.

 

Elmentünk az Ybl Miklós Építőipari Szakközépiskolába, ahol a többi iskola csapataival találkozhattunk (A „Pogány” csapata, 2 csapat az „Erzsébet királynétól”, az „Ybl” csapata, valamint a „Mándy Iván” csapat.). A mi csapatunkat: Tóth Attila, Lakatos Kristóf, és jómagam, Kovács Szebasztián alkottuk.

A döntőben folyamatosan lehetett követni a csapatok állását, mert az aktuálisan elért pontokat mindig kivetítették.

A döntő – ahol hét feladatot kellett végrehajtani – úgy kezdődött, hogy kijelöltük a csapatkapitányt. Neki kellett felszólalnia az első feladatban, amiben a csapatot kellett bemutatni egy percen át.

A második feladatban magyar várakat ismertünk fel kivetített fotók alapján. Ez elég jól ment. Itt vettük át a vezetést, de utána a harmadik feladatban – ahol a második embernek kellett az iskolát bemutatnia egy perces élőszóval – eléggé visszaestünk, de nem estünk kétségbe.

A negyedik feladatban egy vegyes témájú kérdéseket tartalmazó tesztet töltöttünk ki.

Az ötödik feladatban megint a beszéd került előtérbe: a harmadik tagunk saját magát mutatta be szintén egy percben.

A hatodik feladat nagyon élvezetes volt, mert filmzenéket hallgattunk, s ebből kellett kitalálni a film címét. Ez elég rosszul hangzott elsőre, mert azt hittük, hogy régi filmbeli zenék lesznek, de szerencsékre elég híres filmek voltak. Például: Star Wars, Knight Rider, Rózsaszín Párduc, Superman, és egy magyar film, a Kontroll is.

A hetedik feladatban Ybl Miklós által tervezett épületeket mutattak kivetített fotókon. Ezeknek a neveit kellett leírnunk.

A hetedik feladat után jött a szünet, mert két feladatot nem lehetett menet közben pontozni, így időre volt szükség, mire a végeredmény megszületik. Így izgalmasabb volt a várakozás: A szünet előtti pillanatban harmadik helyen voltunk, de végül mi nyertünk, mert a javítandó feladatokban annyi pontot szereztünk még, amellyel az első helyre ugorhattunk. Nyereményünk fejenként egy-egy kristály pohár volt, s természetesen oklevelet is kaptunk, amelyet büszkén mutattunk fel a verseny záró akkordjaként.

A méltán büszke csapattagok (kattints)

Kovács Szebasztián, 11. B