nav-left cat-right
cat-right

Etruszk falfestmény – Falfestészeti pályázat

A 2017/2018-as tanévben Falfestészeti pályázatot hirdettem diákjaimnak. Vállalkozó kedvű fiatalokat kerestem egy nagy feladatra. Rajztermünk falfelületén szeretettem volna megidézni a művészet történetének legismertebb etruszk falfestményeit.

1. Téma: zenészek figurái a tarquiniai Leopárdos sírból (i.e.: 470-480)
2. Téma: rituális tánc a tarquiniai Oroszlános sírból. (i.e.: 470-480)

Feltettem nekik a kérdést. Mit üzen a mának egy etruszk festő? Beszélgettünk arról hogyan élték mindennapjaikat és milyen viszonyban álltak az örökkévalóság gondolatával. Végül pedig meghívtam a jelentkezőket egy közös alkotásra. Bekapcsoltuk az időgépet, irány az ókori Tarquinia (Itália közepe) és az időszámításunk előtti 400-as évek.

Januárban hozzákezdtek a falfestményhez és felvázolták a figurákat. Februárban színkeverési gyakorlatokat végeztünk, megfestették a hátteret és az alakok főbb színeit. Március-áprilisban már egyedi karaktert adtak a figuráknak és a háttér tartalmi elemeinek.
A diákok először festettek falra, ezért nagy próbatételt jelentett számukra a feladat. De szeretjük a kihívásokat, így hétről-hétre egyre önállóbbá váltak és kiegészítették egymást kreatív ötleteikkel.

Úgy érzem megfiatalodtam, mert a munka folyamán felidéztem magamban a középiskolás éveimet. Tizenhat-tizenhét évesen nagyméretű falképeket festettünk a rajzteremben ezáltal megidéztük az ókori művészek alkotásait. Szerettem volna elérni, hogy a diákjaim is átéljék ugyanezt az életérzést.

Június 15-én, pénteken délelőtt Varga András igazgató úrral felavattuk a falfestményt és jutalmaztuk a tehetségeket.
Kiemelt nívódíjban részesült: Kincses Zsuzsanna, Páll Tibor, Polster Ferenc, Szaniszló Eszter, Szigeti Dániel (9. Kny).
Dicséretet kapott a segítő munkájáért: Dunai Rozi, Kirchberger Levente (9. Kny).

Gratulálok az alkotó diákoknak és köszönöm a közös munkát!
Kívánom, hogy egyszer ti is fedezzétek fel élőben az etruszk alkotásokat.

Ezúton szeretném meghívni weboldalunk olvasóit, jöjjenek el hozzánk ősszel, a Nyitott Ajtók rendezvényére és nézzék meg élőben a falfestményt.

Köszönet a fotókért Filotás János tanár úrnak.

Budapest, 2018. 06. 15.

Opánszki Tamás
festőművész, rajztanár